NEDERLANDERS
OVERZEE
Home

Inleiding

De afleveringen

DVD info

Filmfragmenten

Foto's

Lokaties in de wereld.

Gebruikte muziek

De pers 1983-6

Perspresentatie

Suriname

Credits

Links

Contact
De Lokaties
©  Fuga
Film
Produkties bv.
 
OVERZEE
NEDERLANDERS
Peper en zout gebruiken we elke dag. Niemand staat erbij stil dat het juist die eenvoudige ingrediŽnten waren, die in eerste instantie de Nederlanders over de wereldzeeŽn hebben gelokt. Naar de West voor het zout. Naar de Oost voor de peper. Het lijkt een simpel verhaal, maar er zat natuurlijk veel mťťr aan vast en er kwam heel wat mťťr bij kijken voordat die trotse Oost-IndiŽvaarders de wereldzeeŽn beheersten en de Lage Landen uitgroeiden tot de Gouden Republiek. 

NEDERLANDERS OVERZEE is een documentaire serie over de Nederlandse pioniers, die vanaf eind zestiende eeuw in kleine schepen hachelijke tochten ondernamen over de wereldzeeŽn, op zoek naar handel, naar winst en naar avontuur.

Onvoorspelbare ontberingen moesten de zeelui ondergaan op houten schepen, zonder radio en radar en met een snelheid, die maandenlang nog geen gemiddelde van vier kilometer per uur haalde. Elk zeil dat aan de horizon verscheen kon dat van een doodsvijand zijn, kapers, piraten, Spanjaarden, en bij tijden evengoed Engelsen en Fransen. Elke kust verborg gevaren: inboorlingen met giftige pijlen, kannibalen, Spaanse garnizoenen. Scheurbuik en andere ziekten decimeerden de bemanning. Honger, kou, orkanen en windstilte.

En toch gingen ze, telkens opnieuw, de zeeŽn over op een wereld die minder bekend was en slechter in kaart gebracht dan de sterrenhemel nu. Ze keerden terug met scheepsladingen vol handelswaar naar de Hollandse havensteden, die een stormachtige groei doormaakten. Vooral Amsterdam beleefde een explosieve expansie in nieuwe grachtengordels, in scheepsbouw, in macht en aanzien.

Hoe de TV-serie NEDERLANDERS OVERZEE ontstond.
Inleiding
Inleiding