NEDERLANDERS
OVERZEE
Home

Inleiding

De afleveringen

DVD info

Filmfragmenten

Foto's

Lokaties in de wereld.

Gebruikte muziek

De pers 1983-6

Perspresentatie

Suriname

Credits

Links

Contact
De Lokaties
©  Fuga
Film
Produkties bv.
 
OVERZEE
NEDERLANDERS
Aflevering 2. SMOKKELAARS EN VRIJBUITERS.

Dit artikel verscheen in het Veronicablad in het seizoen 1983-1984.

Op hun speurtocht naar het handelsverleden van onze voorouders kwamen de makers van ‘NEDERLANDERS OVERZEE’ onder leiding van Jan Dorresteijn terecht in het verre Caribisch Gebied.

Rond het jaar 1600 was de Caribische Zee één van de rumoerigste gebieden ter wereld: het domein van kapers en piraten van allerlei nationaliteiten, vooral van de Spanjaarden, die het hele gebied als hun privé achtertuin beschouwden. Vooral de behoefte aan zout - van levensbelang als conserveringsmiddel - maakte, dat Hollanders en Zeeuwen zich in dit wespennest waagden.

Behalve zout vonden de Nederlanders in dit kleurrijke gebied prachtige mogelijkheden voor smokkelhandel en kaapvaart en het bestoken van de Spaanse aartsvijand. De tachtigjarige oorlog was namelijk in volle gang.

Na veel geharrewar werd de West Indische Compagnie opgericht. Men kwam al snel tot de conclusie dat de Nederlandse Republiek in het verraderlijke Caribisch Gebied een vast steunpunt nodig had. Om die reden werd Curaçao veroverd, tegelijk met Aruba en Bonaire. Ook elders werden kolonisatiepogingen ondernomen, vooral door de Zeeuwen, met als resultaat Nieuw Walcheren (het huidige Tobago), St. Eustatius, Saba en Sint Maarten.
Direkt na de verovering van Curaçao op de Spanjaarden namen de Hollanders ook de eilanden Aruba en Bonaire in bezit. Op Bonaire werd heel veel zout gevonden. Al snel werden slaven gebruikt om, onder de brandende tropenzon, het zout op te scheppen en naar de schepen te brengen. 's Nachts werden de slaven in deze kleine slavenhuisjes ondergebracht en opgesloten. Men beweert soms bijna 20 slaven tegelijkertijd.
 
Aflevering 2. SMOKKELAARS EN VRIJBUITERS.
Home                                         DVD                         Naar aflevering 3.